Βαρκάδα στo λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά
Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης είναι ένα από τα αξιοθέτα που πρέπει να δείτε όταν επισκεφτείτε την Κεφαλονιά. Είναι ένα σπήλαιο – λίμνη που βρίσκεται στον Καραβόμυλο, πολύ κοντά στην Σάμη. Ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Πετρόχειλο. Ένα μεγάλο μέρος της οροφής της κατέρρευσε μετά από μεγάλο σεισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια φυσική είσοδος για το σπήλαιο. Φυσικά υπάρχει τεχνητή είσοδος για τους επισκέπτες απ’ όπου και είναι προσβάσιμο το σπήλαιο με ασφάλεια. Η λίμνη έχει συνολικό μήκος 160 μέτρα και το βάθος της κυμαίνεται από 10-40 μέτρα, ενώ βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η Μελισσάνη είναι βγαλμένη σαν απο παραμύθι. Τα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά και το πελώριο άνοιγμα στο πάνω μέρος μοιάζει σαν σκηνικό που έχει βγει από ταινία φαντασίας και θαρρείς ότι κάποια στιγμή κάποιο μιρκό ξωτικό θα προσγειωθεί στη βάρκα σου αναριχώμενο στα τεράστια κλαδιά δέντρων που περιστοιχίζουν το μεγάλο άνοιγμα.
Όταν μπεις στη βάρκα και ξεκινήσει η βόλτα σε μαγνητίζει το γαλάζιο του βυθού, σταματάνε οι φωνές και τα επιφωνήματα από τους υπόλοιπους επισκέπτες και σε κυριεύει η γαλήνη του νερού που παρασύρεται αργά από το μεγάλο ξύλινο ακούραστο κουπί του βαρκάρη. Σπρώχνει αργά το ρευστό σαν γυαλί νερό και προχωράς προς το φως. Δυο εκδοχές υπάρχουν για την ονομασία της λίμνης. Σύμφωνα με τον μύθο, η νύμφη Μελισσάνθη αυτοκτόνησε από τη λύπη της, επειδή ο Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της και την αρνήθηκε. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η βοσκοπούλα με το όνομα Μελισσάνθη, καθώς έψαχνε το πρόβατό που είχε χάσει, προσπαθώντας να το βρει, σκόνταψε και έπεσε μέσα στη λίμνη και έτσι η λίμνη από τότε φέρει το όνομά της.
Μέσα στη λίμνη βρίσκεται ένα νησάκι. Εκεί, ο αρχαιολόγος Σ. Μαρινάτος ανακάλυψε το ιερό του Πάνα, τα ευρήματα του οποίου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου. Τα ευρήματα αποτελούν τα τεκμήρια για την ύπαρξη του ιερού του Πάνα εκεί. Ένα πήλινο ειδώλιο του θεού Πάνα, ένας πήλινος δίσκος που απεικονίζει νύμφες να χορεύουν, μια πήλινη πλάκα με πομπή νυμφών καθώς και ένα μικρό πλακίδιο με ανάγλυφη γυναικεία μορφή.
Στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης συμβαίνει ένα “μαγικό” θα λέγαμε γεωλογικό φαινόμενο. Η λεγόμενη καρστικοποίηση. Το νερό εισχωρεί στα ασβεστολιθικά πετρώματα, τα διαλύει και δημιουργούνται κοιλώματα, σπήλαια και υπόγεια αποστραγγιστικά συστήματα. Η καλύτερη ώρα να επισκεφθεί κάποιος το λιμνοσπήλαιο είναι το μεσημέρι στις 12, που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στα νερά αναδεικνύοντας τους μοναδικούς καταγάλανους χρωματισμούς.
All rights reserved 2021. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.