Top
tinaktorogos_zvoura.gr

Με αφορμή την ελευθέρωση των ταξιδιών εκτός του νομού μόνιμης κατοικίας, έκανα ένα ταξίδι στο νομό Ηλείας. Η απότομη πτώση της θερμοκρασία δεν επέτρεψε το μπάνιο στη θάλασσα στις καταπληκτικές ακτές του νομού Ηλείας, οπότε είπα να επισκεφθώ ένα οινοποιείο της περιοχής, να μάθω λίγα περισσότερα για το μικροκλίμα και την τοπική παραγωγή κρασιού. Το οινοποιείο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, 1 ώρα και κάτι περίπου από την πόλη της Πάτρας και ένα τέταρτο από την πόλη του Πύργου, στο χωριό Λατζόι. Ο λόγος για το κτήμα Μπριτζίκη που καλλιεργεί την αρχαία ποικιλία σταφυλιού, Τινακτορώγος, μνείες για το οποίο συναντάμε στο έργο του Ομήρου.

Το Κτήμα Μπριτζίκη βρίσκεται στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας

Σκοπός των ταξιδιών που κάνουμε είναι να ανακαλύπτω μοναδικά πράγματα για κάθε τόπο που τον κάνουν ξεχωριστό. Κάθε τόπος έχει κάτι “τελείως” δικό του, κάτι που διατηρεί την ιδιαίτερη ταυτότητά και τον τοπικό χαρακτήρα του. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της κάθε περιοχής τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη γνωστική αξία. Ειδικά όταν αυτή συνοδεύεται από ένα βιωματικό κομμάτι που σου προσφέρει μια ξεχωριστή και αξέχαστη εμπειρία συνάμα που μένει για πάντα ανεξίτηλη στο μυαλό. Εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία, συναντήσαμε και γευτήκαμε με μεγάλη χαρά μας τη γηγενή ποικιλία σταφυλιού, Τινακτορώγος. Τα αργιλοπηλώδη εδάφη του μέρους σε συνδυασμό με την υγρασία των ποταμών δημιουργούν ένα ιδανικό μικροκλίμα για την καλλιέργεια αμπελιών.

Κτήμα Μπριτζίκη Αρχαία Ολυμπία Τινακτορώγος

Η ποικιλία Τινακτορώγος είναι μια ποικιλία αμπέλου που φύεται αποκλειστικά στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Όπως μας είπε και η κ. Διονυσία Μπριτζίκη: “Εδώ οι ντόπιοι που έφτιαχναν από παλιά κρασί, έλεγαν ότι αν δεν βάλεις τινακτορώι μέσα στο χαρμάνι, δεν γίνεται καλό το κρασί”. Ο Τινακτορώγος είναι ένα “έξυπνο” σταφύλι, όπως θα λέγαμε στις ημέρες μας. Η ετυμολογία της λέξης Τινακτορώγος είναι τινάζω+ρώγα< που σημαίνει αυτός που τινάζει τις ρώγες. Το όνομα του έχει πάρει από τον “πράσινο τρύγο” που διενεργεί μόνο του το αμπέλι στις αρχές Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της περιόδου της άνθισης, με σκοπό να τινάξει τις αδύναμες ρώγες και να κρατήσει αυτές που θα αναπτυχθούν κατά το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Κατά τον πράσινο αυτό τρύγο αποβάλλονται το 10%-15% του καρπού του σταφυλιού. Οι ρώγες που μένουν πάνω στο αμπέλι αερίζονται και τις βλέπει ο ήλιος καλύτερα στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς τους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του καρπού παράγοντας ένα εξαιρετικής ποιότητας λευκό οίνο.

Κτήμα Μπριτζίκη Αρχαία Ολυμπία Τινακτορώγος

Το κτήμα Μπριτζίκη βρίσκεται στην κοιλάδα του Ενιπέα ποταμού. Τα αργιλοπηλώδη εδάφη της, σε συνδυασμό με την υγρασία των ποταμών, δημιουργούν ένα ιδανικό μικροκλίμα για την καλλιέργεια αμπελώνων. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι το οινοποιείο έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα καθώς χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια και τη γεωθερμία για τις ενεργειακές ανάγκες του οινοποιείου, αφήνοντας τη φύση γύρω της ανεπηρέαστη από τη δραστηριότητάς της. Επιπλέον παράγει κρασιά με πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες γιατί όπως μας είπε η κ. Μπριτζίκη: “Δεν αφήσαμε τίποτα να ποτίσει το χώμα μας που δεν θα μπορούσαμε να το πιούμε οι ίδιοι και δεν αφήσαμε τίποτα να ψεκάσει τα σταφύλια μας που δεν θα μας άφηνε να γευτούμε τη σαρκα τους πάνω απ’ την κληματαριά που τα γέννησε.”

Λόγω της σπανιότητας της ποικιλίας αλλά και του εξαιρετικού οινικού αποτελέσματος, το κτήμα Μπριτζίκη αποφάσισε πριν από 23 χρόνια να πειραματιστεί και να παράγει ένα μοναδικό κρασί τυπικό της ποικιλίας με αρώματα από ροδάκινα και εσπεριδοειδή. Πρόκειται για μια λευκή οινοποίηση με σύντομη προζυμωτική εκχύλιση και ωρίμανση σε εξαιρετικές συνθήκες που έχει ως αποτέλεσμα ένα κρασί που είναι κρυστάλλινα διάφανο με ιριδισμούς κίτρινου και πράσινου. Ενδείκνυται να απολαμβάνεται στους 10°C-12°C.

All rights reserved 2020. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.

Δεν κάθομαι ποτέ ήσυχη, μικρή με έλεγαν όλοι "σβούρα". Από παιδί ήθελα να γίνω αρχαιολόγος γιατί μου άρεσε να διαβάζω ιστορίες για το παρελθόν. Και έγινα αλλά με κέρδισε η δημοσιογραφία. Αγάπησα τα ταξίδια όταν έγραφα για το National Georgraphic. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πράγματα και να τα καταγράφω. Οι καταγραφές κρατούν τη μνήμη του παρελθόντος ζωντανή. Το παρελθόν είναι αυτό που μας βοηθάει να προχωράμε στο μέλλον. Και όταν η μνήμη είναι ζωντανή το μέλλον είναι σε καλά χέρια!

post a comment

Skip to content