Top
Παγκόσμια Τράπεζα Σόρων

Στο αρχιπέλαγος Svalbard στην Νορβηγία μέσα στον απόλυτο πάγο, στους -18 βαθμούς Kελσίου, ιδρύθηκε το 2008 η μεγαλύτερη τράπεζα σπόρων (Global Seed Vault) στον κόσμο για την αποθήκευση βρώσιμων ειδών φυτών κάθε ποικιλίας απ’ όλο τον κόσμο. Κάποιοι από τους πιο βασικούς λόγους δημιουργίας της τράπεζας σπόρων είναι η επισιτιστική ασφάλεια για την διατήρηση και διαφύλαξη όλων των ειδών φυτών και κατά συνέπεια την διατήρηση της βιοποικιλότητας από ακραίες συνθήκες όπως ένας πόλεμος ή η κλιματική αλλαγή που πλήττει τον πλανήτη μας. Το Φεβρουάριο του 2020 το Seed Vault έφτασε 1.000.000 αποθηκευμένα δείγματα σπόρων από 87 οργανισμούς και ινστιτούτα παγκοσμίως. Σήμερα αισίως τα δείγματα των σπόρων αριθμούν 1.074.533.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που το Seed Vault “άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας” στον κόσμο επί της πράξης, είναι κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία το 2011, όταν ένα από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα αναγέννησης σπόρων και φυτών, ICARDA, για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σταμάτησε να λειτουργεί λόγω του πολέμου αφού το προσωπικό έπρεπε να εγκαταλείψει το μέρος για να σωθεί. Το 2015 όταν το προσωπικό επέστρεψε, επανέφερε με επιτυχία το 99% τα δειγμάτων των σπόρων που είχαν χαθεί λόγω του πολέμου με μεγάλη επιτυχία κάνοντας “ανάκληση” των σπόρων που είχαν αποθηκεύσει στην τράπεζα σπόρων στο Svalbard. Η περίπτωση αυτή, ήταν απολύτη πετυχημένη, αποδεικνύοντας το πολύτιμο έργο που επιτελεί η παγκόσμια τράπεζα σπόρων.

Το zvoura.gr ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους που δουλεύουν για την Παγκόσμια Τράπεζα σπόρων, μας έδωσαν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο που αποθηκεύουν τους σπόρους αλλά και τη φιλοσοφία γύρω από την οποία έχει δημιουργηθεί το θησαυροφυλάκιο των σπόρων. Παρακάτω θα παρακολουθήσετε τον τρόπο λειτουργίας μέσα από ένα πλούσιο και αναλυτικό φωτορεπορτάζ:

Svalbard-TheVault
 Η Global Seed Vault, η παγκόσμια τράπεζα σπόρων βρίσκεται στο Αρχιπέλαγος Svalbart 300 χιλιόμετρα από τον Αρκτικό Κύκλο, ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο, βαθιά μέσα σ’ ένα ορεινό όγκο. Βρίσκεται 120 μέτρα μέσα σ’ ένα βουνό από ψαμμίτη, στο νησί Spitsbergen και φυλάσσεται υπό συστήματα υψηλής ασφαλείας. Είναι μια από τις πιο ασφαλείς εγκαταστάσες στον κόσμο και είναι σχεδιασμένη για να μπορεί να επιβιώσει ακόμα και μετά από ένα Παγκόσμιο Πόλεμο ή μία μεγάλη φυσική καταστροφή. | Φωτογραφία: Michael Major/Crop Trust
Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων
Η είσοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας Σπόρων, στο παγκόσμιο θησυροφυλάκιο των σπόρων Global Seed Vault. Φωτογραφία: Michael Major/Crop Trust
Παραπάνω μπορούμε να δούμε τα μοναδικά δείγματα σπόρων (7.268) που φυλάσσονται στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων με καταγωγή από την Ελλάδα, καθώς και τα μοναδικά δείγματα σπόρων (25) που έχουν κατατεθεί στην τράπεζα από την χώρα της Ελλάδας. Το παραπάνω στιγμιότυπο προέρχεται από τον διαδραστικό online χάρτη του Vault Seed. Δείτε το Χάρτη.
Svalbard-TheVault_Παγκόσμια Τράπεζα σπόρων
Κιβώτια σπόρων απ’ όλο τον κόσμο, όπως αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία αποστέλλονται στο Global Seed Vault για την ασφαλή και μακροχρόνια αποθήκευση σε ψυχρούς και στεγνούς θαλάμους σε θερμοκρασία που φτάνει τους -18 βαθμούς Κελσίου.
Svalbard-TheVault-BRG-115
Το σύστημα Black Box (τα μαύρα κουτιά στα οποία αποθηκεύονται τα δείγματα των σπόρων) σημαίνει ότι ο καταθέτης είναι ο μόνος που μπορεί να αποσύρει τους σπόρους και να ανοίξει τα κουτιά, όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο. Οι καταθέτες των σπόρων που καταθέτουν το υλικό πράττουν σύμφωνα με το σχετικό εθνικό αλλά και διεθνές δίκαιο. Κάθε χώρα ή ίδρυμα εξακολουθεί να κατέχει και να μπορεί να ελέγχει την πρόσβαση στους σπόρους που έχει καταθέσει.
Svalbard-TheVault_Παγκόσμια Τράπεζα σπόρων
Οι σπόροι συσκευάζονται σε ειδικά τριπλά φύλλα αλουμινίου και σφραγίζονται με θερμότητα ώστε να εμποδίζουν την υγρασία του περιβάλλοντος να εισέλθει και να τους καταστρέψει. Οι συσκευασίες σφραγίζονται μέσα στα “μαύρα κουτιά” και αποθηκεύονται σε ράφια μέσα στο θησαυροφυλάκιο των σπόρων. Τα χαμηλά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας μέσα στο Vault εξασφαλίζουν την χαμηλή μεταβολική δραστηριότητα των δειγμάτων, διατηρώντας τους σπόρους βιώσιμους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. | Φωτογραφία: Michael Major/Crop Trust
Svalbard-TheVault_Παγκόσμια Τράπεζα σπόρων
Το γεγονός ότι η τράπεζα σπόρων βρίσκεται σ’ ένα παγωμένο περιβάλλον, δίνει τη δυνατότητα στο χώρο αποθήκευσης των σπόρων να λειτουργεί σαν ένας φυσικός καταψύκτης. Αυτό προφυλάσσει τα δείγματα των σπόρων από την περίπτωση της κακής λειτουργίας ενός καταψύκτη που μπορεί να αποτελέσει την αιτία της καταστροφής μιας ολόκληρης συλλογής σπόρων που είναι τόσο μη ανεστρέψιμη αλλά και καταστροφική όσο η εξαφάνιση κάποιου είδους από το ζωικό βασίλειο. | Φωτογραφία: Michael Major/Crop Trust
Παγκόσμια τράπεζα Σπόρων Svalbard
Για τη διαφύλαξη των σπόρων η θερμοκρασία του χώρου όπου φυλάσσονται τα δείγματα πρέπει να είναι σταθερή. Ο χώρος ελέγχεται τακτικά σε όλη του την έκταση και η θερμοκρασία όπως βλέπουμε στο μετρητή της φωτογραφίας είναι από -14 °C εως -18 °C σταθερά.
Svalbard-TheVault_Παγκόσμια Τράπεζα σπόρων
Στην τράπεζα αποθηκεύονται σπόροι πολλών δεκάδων χιλιάδων ποικιλιών βασικών καλλιεργειών τροφίμων από όλα τα μέρη του πλανήτη όπως τα φασόλια, το σιτάρι και το ρύζι. | Φωτογραφία: Michael Major/Crop Trust
Παγκοσμίως πολλά ιδρύματα και κέντρα έρευνας που ασχολούνται με τη διατήρηση της βιοπικοιλότητας στέλνουν δείγματα σπόρων στο Seed Vault προκειμένου να συνεισφέρουν στο έργο του. Στη φωτογραφία δείγματα σπόρων στον σταθμό Terbol της ICARDA στην κοιλάδα Beqaa του Λιβάνου.
Svalbard-TheVault_Παγκόσμια Τράπεζα σπόρων
Στο εργαστήριο αποθήκευσης και ψύξης στα εργαστήρια του Διεθνούς Κέντρου Τροπικής Γεωργίας, CIAT (Centro International Agricultura Tropical) όπου γίνεται ο πολλαπλασιασμός των δειγμάτων εργαστηριακά. H διαδικασία αυτή απαιτεί αρκετό χρόνο καθώς οι ποικιλίες που θα φυλαχαθούν στην βαθιά κατάψυξη, πρέπει πρώτα να πολλαπλασιαστούν και στη συνέχεια να αποσταλούν στο Svalbard. Φωτογραφία: Juan Arredondo/for The Global Crop Diversity Trust.
HANOI, VIETNAM, 15 AUGUST 2016: The cold storage and lab facilities for plant multiplications purposes at the offices of the International Center for Tropical Agriculture. CIAT’s mission is to reduce hunger and poverty, and improve human nutrition in the tropics through research aimed at increasing the eco-efficiency of agriculture. Backed by the Colombian government and Rockefeller, Ford, and Kellogg Foundations, CIAT was formally established in 1967 and began its research in 1969. CIAT’s staff includes about 200 scientists. Supported by a wide array of donors, the Center collaborates with hundreds of partners to conduct high-quality research and translate the results into development impact. A Board of Trustees provides oversight of CIAT’s research and financial management. CIAT develops technologies, methods, and knowledge that better enable farmers, mainly smallholders, to enhance eco-efficiency in agriculture. This makes production more competitive and profitable as well as sustainable and resilient through economically and ecologically sound use of natural resources and purchased inputs. CIAT has global responsibility for the improvement of two staplefoods, cassava and common bean, together with tropical forages for livestock. In Latin America and the Caribbean, research is conducted on rice as well. Representing diverse food groups and a key component of the world’s agricultural biodiversity, those crops are vital for global food and nutrition security. In its work on agrobiodiversity, the Center employs advanced biotechnology to accelerate crop improvement. Progress in our crop research also depends on unique collections of genetic resources– 65,000 crop samples in all – which are held in trust for humanity. Alongside its research on agrobiodiversity, CIAT works in two other areas – soils and decision and policy analysis – which cut across all tropical crops and production environments. Center soil scientists conduct research across scales
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πολλαπλασιασμού στο Διεθνές Κέντρο Τροπικής Γεωργίας, CIAT (Centro International Agricultura Tropical). Στη συνέχεια όταν κριθεί ότι τα δείγματα είναι έτοιμα για αποθήκευση, αποστέλλονται στην παγκόσμια τράπεζα σπόρων στο Svalbard. Αντιπροσωπεύοντας διαφορετικές ομάδες τροφίμων ως βασικό στοιχείο της παγκόσμιας γεωργικής βιοποικιλότητας, αυτές οι καλλιέργειες είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια των τροφίμων. Η πρόοδος στην έρευνα των καλλιεργειών που διενεργούνται εκεί, εξαρτάται από τις μοναδικές συλλογές γενετικών πόρων – 65.000 δείγματα καλλιεργειών συνολικά – που φυλάσσονται σαν πολύτιμο φυλαχτό για την ανθρωπότητα. Φωτογραφία: Juan Arredondo/ for The Global Crop Diversity Trust.
Διάφορες ποικιλίες πατάτας από το Περού. Παγκοσμίως τα διαφορετικά είδη πατάτας ανέρχονται περίπου στις 4.500.
Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων
Καρποί του καφέ από τον Παναμά. Παγκοσμίως τα διαφορετικά είδη καφέ ανέρχονται στα 125.
Παγκόσμια τράπεζα σπόρων
Σιτάρι από την Ινδία.
Συλλέγοντας δείγματα για την εξασφάλιση των δειγμάτων των σπόρων.

All rights reserved 2021. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.

Δεν κάθομαι ποτέ ήσυχη, μικρή με έλεγαν όλοι "σβούρα". Από παιδί ήθελα να γίνω αρχαιολόγος γιατί μου άρεσε να διαβάζω ιστορίες για το παρελθόν. Και έγινα αλλά με κέρδισε η δημοσιογραφία. Αγάπησα τα ταξίδια όταν έγραφα για το National Georgraphic. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πράγματα και να τα καταγράφω. Οι καταγραφές κρατούν τη μνήμη του παρελθόντος ζωντανή. Το παρελθόν είναι αυτό που μας βοηθάει να προχωράμε στο μέλλον. Και όταν η μνήμη είναι ζωντανή το μέλλον είναι σε καλά χέρια!

post a comment

Skip to content