Αποστολή στη Λίμνη Κερκίνη: Ένα οικολογικό φαινόμενο
Τούτο το οδοιπορικό είναι μια χειμωνιάτικη βόλτα στην περιοχή της λίμνης σε εποχή μετανάστευσης πτηνών και λήψης εικόνων, όπου σ’ αυτό στάθηκα τυχερός λόγω της παρατεταμένης ηλιοφάνειας. Η περιοχή έχει και ιστορικό ενδιαφέρον, αυτές, όμως, είναι πληροφορίες που θα βρείτε εύκολα σερφάροντας στο διαδίκτυο.
Έχοντας επισκεφθεί πολλές φορές την περιοχή και σε διαφορετικές εποχές, θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω πληροφορίες για διαδρομές και σημεία ενδιαφέροντος καθώς και τρόπους προσέγγισης. Το πού θα φάτε καλά και πού θα απολαύσετε το ποτό σας, βρείτε τα μόνοι σας, αν και πιστεύω ότι όταν βρεθείτε εκεί αυτά θα είναι τα λιγότερα που θα σας απασχολήσουν. Η ευκολότερη προσέγγιση στην περιοχή της λίμνης είναι από την έξοδο “Προς λίμνη Κερκίνης”, που θα συναντήσετε ανηφορίζοντας το κομμάτι της Εγνατίας Θεσσαλονίκη-Σέρρες, 500 μέτρα μετά την έξοδο προς “Στρυμονικό”. Σε 15 χλμ. περίπου φτάνετε στο Λιθότοπο, το νοτιότερο άκρο της λίμνης, εκεί που βρίσκεται το φράγμα. Ακολουθώντας την άσφαλτο αριστερά ταξιδεύετε για άλλα 15 χλμ. δίπλα στη νοτιοδυτική ακτή της λίμνης, έχοντας τη θέα της στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής ενώ υπάρχουν και σημεία στάθμευσης και παρατήρησης. Στο χωριό Κερκίνη βρίσκεται και το λιμάνι με τις βάρκες από όπου θα “μπαρκάρετε” για την εν πλω περιήγηση. Στη βάση του “οικοπεριηγητή” (επισημαίνεται με ταμπέλες) αλλά και στο λιμάνι θα βρείτε τους καπεταναίους-ξεναγούς, που θα σας πάνε τη βαρκάδα αλλά και θα σας πληροφορήσουν για την υδρόβια ζωή. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας και κάποιες περιηγητικές οδηγίες, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για περισσότερες απολαύσεις.
1. Το υδρόβιο δάσος είναι επισκέψιμο μόνον την Άνοιξη, όταν η στάθμη του νερού είναι αρκετή ώστε να μπορούν οι βάρκες να εισέλθουν ανάμεσα στα δέντρα. Τις άλλες εποχές το ταξίδι με τη βάρκα περιορίζεται στα βαθύτερα σημεία, όπου θα δείτε μόνον πελεκάνους και φλαμίνγκος και αυτά από κάποια απόσταση.
2. Η ασφάλτινη διαδρομή γύρω από τη λίμνη, εκτός από το νοτιοδυτικό τμήμα Λιθότοπος-Κερκίνη που αναφέρθηκε, δεν έχει θέα της λίμνης. Είναι η κεντρική αρτηρία σύνδεσης των χωριών από Κερκίνη μέχρι Σέρρες. Έτσι, αν θέλετε να απολαύσετε και να εξερευνήσετε τη λίμνη θα πρέπει να το κάνετε πάνω στα αναχώματα. Ο δρόμος εκεί είναι πατημένο χώμα όπου πάει αυτοκίνητο (αποφύγετέ το) ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του αναχώματος στη βορειοανατολική πλευρά, απαγορεύονται τα τροχοφόρα. Με τα πόδια ή με ποδήλατο θα δείτε, θα ακούσετε και θα μυρίσετε ό,τι η φύση αυτού του κομματιού της ελληνικής γης προσφέρει μοναδικά όλο το χρόνο, κάθε μέρα.
Το νοτιοανατολικό ανάχωμα, που εκτείνεται από τις εκβολές του Στρυμόνα μέχρι το Λιθότοπο, είναι μια μαγευτική διαδρομή περίπου 15 χλμ. Από το χωριό Λιμνοχώρι φτάνετε μέχρι την άνοδο του αναχώματος και από εκεί επιλέγετε πόση απόσταση θα περπατήσετε ή θα ποδηλατίσετε. Η χλωρίδα είναι δεδομένη και πανέμορφη, ανάλογα με την εποχή. Η πανίδα των πτηνών είναι κάτι που δεν το προβλέπει κανείς. Πάντως, όποτε έχω πάει έχω βρεθεί σε θεάματα που καμία φωτογραφία δεν μπορεί να μεταφέρει την αίσθησή τους.
3. Τα χωριά της περιοχής δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο αξιοθέατο, εκτός από τα Άνω Πορόια, που βρίσκονται κρεμασμένα στην πλαγιά του Μπέλες. Είναι όμορφα και από εκεί υπάρχουν βόλτες στο δάσος του Μπέλες με τα πόδια ή με άλογα, που θα βρείτε επίσης εκεί.
Αξίζει! Στην κεντρική αρτηρία που πάει προς Σέρρες και μετά το χωριό Μαντράκι μια έξοδος αριστερά οδηγεί στο χωριό Ακριτοχώρι. Ακολουθώντας μέσα από το χωριό το δρόμο αριστερά φτάνετε στο μοναστήρι των Ταξιαρχών. Ένα πανέμορφο αρχιτεκτονικά συγκρότημα ναών, όπου αν αναζητάτε το Θείο το ψάχνετε και εσωτερικά. Ωστόσο, δεξιά όπως το βλέπετε, ένας τσιμεντόδρομος ανηφορίζει και μετά από 500 μέτρα (εκεί τελειώνει και συνεχίζει δασικός χωματόδρομος) αριστερά υπάρχει ένα πλάτωμα με μια μικρή λίμνη, που τροφοδοτείται από νερά που κατεβαίνουν από το βουνό (ακούγονται αλλά δεν φαίνονται σε πρώτη φάση). Από δω πάνω η θέα είναι φανταστική. Φαίνεται όλη η λίμνη και οι εκβολές του Στρυμόνα σ’ αυτή. Και τα όμορφα δεν τελειώνουν εδώ. Δώστε, λοιπόν, προσοχή γιατί αυτό που υπάρχει εδώ δεν θα σας το το πει κανένας ξεναγός ή ντόπιος πληροφοριοδότης. Στην πλευρά προς το βουνό της μικρής αυτής λίμνης διαφαίνεται ένας χωματόδρομος, που δίπλα του τρέχει νερό μέσα με τσιμέντινο αυλάκι. Το ακολουθείτε προς τα πάνω μέχρι το σημείο που ο δρόμος τελειώνει. Από εκεί και πέρα συνεχίζετε ανάμεσα στα πλατάνια με οδηγό το ποταμάκι που κατηφορίζει και επιλέγοντας περάσματα. Μη φοβηθείτε να βρέξετε τα παπούτσια σας. Ανηφορίστε και ανακαλύψτε εικόνες, ήχους, μυρωδιές μέχρι τους καταρράκτες και ακόμα παραπέρα. Μη φοβάστε, δεν θα χαθείτε. Απλά ακολουθείστε το ποτάμι στο πήγαινε και στο έλα.
Καλό ταξίδι!
*Διάβασε εδώ το δεύτερο μέρος του αφιερώματος: Αποστολή στη Λίμνη Κερκίνη: Χορεύοντας με τα πουλιά της Κερκίνης
All rights reserved 2021. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφ ορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.
Pingback: Αποστολή στη Λίμνη Κερκίνη: Χορεύοντας με τα πουλιά της Κερκίνης | Zvoura.gr