Μια ιστορία θα σου πω: Μελομακάρονα από την Πελοπόννησο – παραδοσιακή συνταγή
Η Αθηνά Λαμπροπούλου μας έστειλε την συνταγή της, παραδοσιακά μελομακάρονα από την Πελοπόννησο. Σ’ ένα ορεινό χωριό, στο Καρδαρίτσι της νομού Γορτυνίας μόνιμα ζουν κάτοικοι που μπορούν να μετρηθούν στα δάκτυλα των δυο χεριών μας. Ζουν χαρούμενοι, και ήσυχοι μακριά από τη βοή της πόλης. Όταν χρειάζεται κατεβαίνουν στην πολή για τα απαραίτητα και μετά επιστρέφουν πάλι πίσω στο ησυχαστήριό τους. Εκεί ζει περιστασιακά και η Αθηνά Λαμπροπούλου. Η Αθηνά γεννήθηκε στο χωριό και μεγαλώνοντας μετοίκησε στην πόλη. Τώρα πια συνταξιούχος επιστρέφει το μεγαλύτερο μέρος το χρόνου στα πάτρια εδάφη και απολαμβάνει τους όμορφους και κατάφυτους τόπους της Γορτυνίας. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα μας εκμυστηρεύτηκε τη συνταγή της για μελομακάρονα που έχει διασώσει από τη μητέρα της και σας την παρουσιάζουμε. Είναι πολύ εύκολη δεν χρειάζεται μιξέρ ούτε να είσαι σεφ στη μαγειρική, μόνο μπόλικη όρεξη και αγάπη.
Υλικά:
2 κούπες λάδι
3/4 κούπας ζάχαρη
1/4 κούπας κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο και κανέλλα σε σκόνη
1/4 του κιλού σιμιγλάδι
3/4 του κιλού αλεύρι
σουσάμι προαιρετικά
καρύδια χοντροτριμμένα
Για το σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες μέλι
2 κούπες νερό
ξυλάκια κανέλας
Η συνταγή όπως μας την αφηγήθηκε, η Αθηνά:
“-Είναι πολύ απλή συνταγή, κοίταξε πόσο εύκολη είναι” : Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι. Τα χτυπάμε με το με τον αναδευτήρα μέχρι να διαλυθεί η ζαχάρη και να γίνει ένα με το λάδι. Θέλει αρκετή ώρα, τουλάχιστον 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο αφήνουμε το αλεύρι, το οποίο το κοσκινίζουμε και το ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι και το προσθέτουμε σιγά, σιγά. Η ζύμη μας δεν πρέπει να σφίξει, πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια μας, για να μπορούμε να πλάσουμε τα μελομακάρονα. Μετά πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε στον αέρα για 20-30 λεπτά. Βάζουμε το σιρόπι στη φωτιά, μόλις πάρει 1-2 βράσεις είναι έτοιμο. Τα μελομακάρονα η Αθηνά τα μελώνει με κρύο σιρόπι και όταν τα μπισκότα μελομακάρονου έχουν κρυώσει από το φούρνο και όχι για πολύ, όπως μας είπε, γιατί θέλει να είναι τραγανά για να μπορεί να τα βουτάει στον κάφε της και να μην διαλύονται. Τόσο απλό ήταν, έτοιμα!
Τα κουπάτ σε διάφορα σχέδια είναι πιο σύγχρονη προσθήκη αλλά όπως μας είπε αρέσουν περισσότερα στα παιδιά έτσι οπότε “ποιητική αδεία” η συνταγή της γιαγιάς από οβάλ μπισκοτάκια έγινε αστεράκια, καρδούλες και λουλουδάκια. Όπως μας είπε και η ίδια: “η ουσία έχει σημασία και όχι η εμφάνιση”, και μας έκλεισε το μάτι.
Αν έχεις και εσύ να μας πείς μία ιστορία, κάνε κλικ εδώ: Μια ιστορία θα σου πω, συμπλήρωσε τη φόρμα και δες την ιστορία σου στο Zvoura.gr
All rights reserved 2021. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.