Top
Σλήμαν Γεώργιος Α

Η ανακάλυψη των Μυκηνών

Στις 28 Νοεμβρίου 1876, ο Ερρίκος Σλήμαν γράφει ένα θριαμβευτικό γράμμα στο βασιλιά Γεώργιο Α’ για την μεγάλη ανακάλυψη των τάφων των Μυκηνών. Τον Αύγουστο του 1876 ο Σλήμαν ξεκίνησε την ανασκαφική έρευνα κοντά στην πύλη των Λεόντων. Λίγο καιρό αργότερα έφτασε στο Ταφικό Περίβολο Α, ανακαλύπτοντας πλήθος χρυσών έργων. Τότε λοιπόν έστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα στον Γεώργιο Α΄, το οποίο έχει αποδοθεί στην νέα ελληνική.

Το ζεύγος Σλήμαν και οι Αρχαιολόγοι Ντέρπφελντ & Λέβεντορ στην Πύλη των Λεόντων
Το ζεύγος Σλήμαν και οι Αρχαιολόγοι Ντέρπφελντ & Λέβεντορ στην Πύλη των Λεόντων

Το τηλεγράφημα του Ερρίκου Σλήμαν για την ανακάλυψη των Μυκηνών

Με μεγάλη χαρά σας αναγγέλλω ότι ανακαλύψαμε ιστορικά μνημεία, τα οποία σύμφωνα με την παράδοση και τις γραπτές πηγές του Παυσανία είναι οι τάφοι Αγαμέμνονα, της Κασσάνδρας και του Ευρυμέδοντος, οι οποίοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια γεύματος, από την Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της, τον Αίγισθο. Οι τάφοι αυτοί είναι περικυκλωμένοι από διπλό κύκλο παράλληλων πλακών, οι οποίοι κατασκευάστηκαν αναμφίβολα προ τιμήν των προαναφερθέντων προσώπων. Μέσα στο τύμβο βρέθηκε μεγάλος θησαυρός αρχαιολογικών αντικειμένων από καθαρό χρυσό. Ο θησαυρός αυτός αρκεί για να γεμίσει ένα μουσείο ολόκληρο, το οποίο θα είναι το λαμπρότερο του κόσμου και θα προσελκύει στη χώρα της Ελλάδας ξένους από κάθε χώρα και κάθε σημείο της γης. Επειδή εργάζομαι από βαθύ έρωτα προς την επιστήμη, δεν έχω καμία απαίτηση από τις ανακαλύψεις αυτές που έκανα και παραδίδω όλο το θησαυρό με μεγάλο ενθουσιασμό άθικτο στην Ελλάδα. Μακάρι Μεγαλειότατε, με τη βοήθεια του Θεού, οι θησαυροί αυτοί να γίνουν το θεμέλιο για την αύξηση του εθνικού πλούτου σε πολιτιστικό επίπεδο.

Πηγή Πληροφοριών: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

All rights reserved 2020. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.

Δεν κάθομαι ποτέ ήσυχη, μικρή με έλεγαν όλοι "σβούρα". Από παιδί ήθελα να γίνω αρχαιολόγος γιατί μου άρεσε να διαβάζω ιστορίες για το παρελθόν. Και έγινα αλλά με κέρδισε η δημοσιογραφία. Αγάπησα τα ταξίδια όταν έγραφα για το National Georgraphic. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πράγματα και να τα καταγράφω. Οι καταγραφές κρατούν τη μνήμη του παρελθόντος ζωντανή. Το παρελθόν είναι αυτό που μας βοηθάει να προχωράμε στο μέλλον. Και όταν η μνήμη είναι ζωντανή το μέλλον είναι σε καλά χέρια!

post a comment

Skip to content