Top
estonia

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο με μουσική υπόκρουση την nu-folk μουσική των Εσθονών Puuluup


Πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό μετά από τρία χρόνια και επιλογή προορισμού η Εσθονία. Πολλές οι πρώτες ερωτήσεις: σαν πού πέφτει η χώρα, τι καιρό κάνει συνήθως τον Μάιο, είναι κοντά στη Ρωσία, νόμισμα, πόσες ώρες διαφορά έχουμε, τι τρώνε εκεί; Αυτές και άλλες πολλές λύθηκαν online και σιγά-σιγά άρχισε να δημιουργείται στο μυαλό μας μια πρώτη εικόνα της χώρας, με τη βοήθεια εντυπωσιακών πλάνων από drones στο YouTube, υποκειμενικών λιστών σε travel blogs για το ποια μέρη αξίζει πραγματικά να δεις, και φυσικά, προγράμματος για μία εβδομάδα στην Εσθονία από το ακούραστο ChatGPT. Παρόλη την προετοιμασία, η χώρα μας ξάφνιασε με το που προσγειωθήκαμε εκεί. Η ώρα 03:00 και στον ουρανό υπήρχαν ήδη τα πρώτα χρώματα της ανατολής του ήλιου.

Οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εκεί. Για μία εβδομάδα, ανακαλύπταμε συνεχώς στοιχεία αυτής της χώρας που μας εντυπωσίαζαν, όπως για παράδειγμα η ησυχία που επικρατούσε παντού. Ακόμα και στο κέντρο της Παλιάς Πόλης στο Tallinn, ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της χώρας, το μόνο που ακουγόταν ήταν χαμηλές συζητήσεις από τα καφέ, και πουλιά που πετούσαν, γλάροι κυρίως, μόνιμο soundtrack στις παραθαλάσσιες περιοχές που επισκεφθήκαμε.

Οι ντόπιοι ήταν ευγενικοί, λιγομίλητοι, ίσως πολύ εγκρατείς σε αντίθεση με το εξωστρεφές ταμπεραμέντο ενός Έλληνα. Μάλλον γι’αυτό το λόγο, ακούσαμε μόνο ελάχιστα κορναρίσματα όλες τις μέρες που βρισκόμασταν εκεί. Παρατηρήσαμε επίσης πως επιλέγουν να έχουν πάντα τα παράθυρα των αυτοκινήτων τους κλειστά ενώ οδηγούν, και να χρησιμοποιούν ποδήλατα και πατίνια για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, από μικρά παιδιά μέχρι μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Σε οποιαδήποτε περιοχή βρεθήκαμε, στην πρωτεύουσα Tallinn, την φοιτητούπολη και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2024 Tartu, το γραφικό Viljandi ή το παραθαλάσσιο και χαλαρό Pärnu, υπήρχε παντού ασφάλεια, σεβασμός και προσβασιμότητα για τους ανθρώπους, με καθαρούς δρόμους και πεζοδρόμια, οδηγούς που σταματάνε στις διαβάσεις των πεζών, και φανάρια που μετράνε αντίστροφα οπτικά και ηχητικά για να διασχίσεις τον δρόμο.

Το φυσικό περιβάλλον της Εσθονίας αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους για να επισκεφθεί κάποιος τη χώρα. Εντυπωσιακά πάρκα μέσα στην πόλη, όπως o Γιαπωνέζικος Κήπος στο Kadriorg Park στο Tallinn, εθνικοί δρυμοί με τεράστιες εκτάσεις που καλύπτονται από πλούσια δάση και έλη, όπως τa Soomaa και Lahemaa National Parks, παρατηρητήρια πουλιών, παραλίες, και αχανείς εκτάσεις με έντονα κίτρινο σινάπι, μάχονται για τον χρόνο και τις σωματικές σας αντοχές να τα ανακαλύψετε όλα.

Στα μάτια ενός πρωτάρη επισκέπτη, η Εσθονία φαίνεται να συνδυάζει άκρως αντίθετα πράγματα μεταξύ τους. Υψηλή τεχνολογία με οργιώδη φύση, αψεγάδιαστα καθαρά κτήρια με graffiti και sticker art, folklore με βλέμμα προς το μέλλον. Αν πρέπει να επισκεφθείτε ένα μόνο μουσείο, επιλέξτε το Estonian National Museum στο Tartu (ναι, εξωτερικά όντως μοιάζει με άντρο που θα μπορούσαν να έχουν οι Avengers), όπου θα μπορέσετε να αντιληφθείτε και να κατανοήσετε όλες αυτές τις διαφορετικές πλευρές της χώρας και του λαού της, μέσα από εκθέματα που καλύπτουν όλη τη σημαντική ιστορία και τον πολιτισμό της, με έναν πολύ ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο.

Υπήρχαν πολλά ακόμα πράγματα που μας έκαναν να αγαπήσουμε την Εσθονία στην πρώτη μας επίσκεψη, όπως για παράδειγμα η εμφανέστατη υποστήριξή της στην υπό πόλεμο, Ουκρανία, η εμπειρία μας στην πολύ δημοφιλή στη χώρα, σάουνα, το Viru Keskuse Rahva Raamat που ψηφίστηκε ως το καλύτερο βιβλιοπωλείο του κόσμου για το 2022, και ένα από τα νοστιμότερα κρουασάν που έχω φάει ποτέ (pistachio-limoncello στο Cruffin Saiatehas στην cool Creative City Aparaaditehas) μεταξύ άλλων.

Σε ένα βιβλίο που αγόρασα από το μουσείο στο Tartu, διάβασα πως η χώρα έχει 2,222 νησιά και βραχονησίδες. Επομένως, εκτός όλων των άλλων, υπάρχουν ακόμα 2,222 λόγοι για να επισκεφθεί κάποιος την Εσθονία. Τα (ξανα)λέμε εκεί.

All rights reserved 2023. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.

post a comment

Skip to content