Top
27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Στο 27ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενηθούν φέτος 31 παραγωγές, 18 από το εξωτερικό και 13 από την Ελλάδα. Πρόκειται για παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, από σύγχρονο χορό και hip hop μέχρι ακροβατικά και σύγχρονους αστικούς αφρικανικούς χορούς. Για δέκα ημέρες, από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου 2021, κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε όλους τους δημότες της πόλης και τους φιλότεχνους επισκέπτες της. Οι καλλιτέχνες του εξωτερικού που θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο Φεστιβάλ προέρχονται από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Ιρλανδία, τη Νιγηρία και τη Σλοβακία. Επίσης από τις 18 ξένες ομάδες οι 14 παρουσιάζουν για πρώτη φορά το έργο τους στην Ελλάδα ενώ από τα 13 ελληνικά έργα τα 3 θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους και ένα θα κάνει τη δια ζώσης πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ, μετά από την πρώτη του διαδικτυακή παρουσίαση.

Ο τίτλος του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος είναι Σε κίνηση. Διαρκώς σε κίνηση. Μαζί; Ή μόνοι; συνοψίζοντας την ανάγκη της ομάδας του Φεστιβάλ να τροφοδοτεί τη συζήτηση για την ανθρώπινη κατάσταση στη σύγχρονη εποχή, μέσα από την καταγραφή της προσωπικής αλλά και της συλλογικής εμπειρίας. Το φετινό θέμα για τη σημασία της κοινότητας και τον ρόλο του κάθε προσώπου μέσα σε αυτή, αφορά τη συνύπαρξη ανθρώπων πάντα και παντού και την ανάγκη δημιουργίας κοινού τόπου συνάντησης και συνεννόησης, ως βασικούς τρόπους επιβίωσης αλλά και ευημερίας. Οι καλλιτέχνες μιλούν μέσα από τη γλώσσα του χορού και τη δύναμη του σώματος, ξεδιπλώνοντας τις ιστορίες τους επί σκηνής και μάς ζητούν να διαισθανθούμε όλες τις έννοιες που απορρέουν από τη σχέση κοινότητας και προσώπου: η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη, η αποδοχή, η σύγκρουση, η διαπραγμάτευση, η αυτονομία, η ατομική ταυτότητα και η ελευθερία, έννοιες που δεν είναι ούτε αυτονόητες ούτε δεδομένες.

Όπως και την περσινή χρονιά, το Φεστιβάλ θα ακολουθήσει και φέτος πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο των αρμόδιων αρχών και τα εξειδικευμένα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας για τους χώρους τέχνης και πολιτισμού, όπως αυτά ορίζονται και προσαρμόζονται διαρκώς από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΕΔΩ.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Σημείωμα της Λίντας Καπετανέα, καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην 27η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Ξαναβρισκόμαστε μαζί σας στο Φεστιβάλ μετά από ένα δύσκολο χειμώνα. Μένουμε όμως αισιόδοξοι με μόνη έγνοια να κρατήσουμε ζωντανή την επαφή μας με την τέχνη του χορού, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι μικρές και μεγάλες σκηνές διεθνώς προσπαθούν σιγά σιγά να γεμίσουν πάλι με κόσμο.

Ο τίτλος του φετινού προγράμματος  Σε κίνηση. Διαρκώς σε κίνηση. Μαζί; Ή μόνοι; γεννήθηκε από την ανάγκη μας να μιλήσουμε για τη σημασία της κοινότητας και το ρόλο του κάθε προσώπου μέσα σε αυτή. Θεωρούμε ότι η ανθρωπότητα από εδώ και πέρα θα έχει να αντιμετωπίσει όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις όσον αφορά τη συλλογική της συνείδηση, νοημοσύνη και δράση. 

Οι καλλιτέχνες που έχουμε καλέσει φέτος μιλούν μέσα από τη δύναμη της τέχνης του χορού, με έργα που μας ζητούν να διαισθανθούμε όλες τις έννοιες που απορρέουν από τη σχέση ομάδας και ατόμου. Είναι έννοιες όπως η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η αποδοχή. Η σύγκρουση, η διαπραγμάτευση, η αυτονομία, η ατομική ταυτότητα και η ελευθερία. 

Πάνω απ’ όλα όμως οι καλλιτέχνες και τα έργα τους αναδεικνύουν την τέχνη του χορού ως παναθρώπινη γλώσσα και τόπο συνάντησης κοινών προβληματισμών για την κατάσταση των σύγχρονων ανθρώπων.

Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς που για άλλη μια φορά είστε εδώ για να δημιουργήσουμε μαζί τον κοινό και μυστηριακό χώρο κάθε παράστασης, εκεί όπου μπορούμε να κατοικήσουμε και σε άλλες εκδοχές του παρόντος και να φανταστούμε περισσότερες εκδοχές του μέλλοντος.  

Λίντα Kαπετανέα

Καλλιτεχνική Διευθύντρια 

Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 

Διάβασε ΕΔΩ τη συνέντευξη της Λίντας Καπετανέα στη Zvoura.

post a comment

Skip to content